Niet omdat het kan…

‘Niet omdat het moet maar omdat het kan’. Vrijheid blijheid. Lekker doen wat we willen. De grenzen opzoeken en genieten van het leven. Deze site heeft het als ondertitel.

Toch zit er een groot nadeel aan. Deze houding is misschien wel leuk, maar het maakt je ook stuurloos. Alle opties staan open. Alles kan in principe. Er zijn geen beperkingen. Je kunt elke kant op. Wil je echter iets maken, bv. een televisie uitzending of een stuk software schrijven, dan kom je met deze insteek helemaal nergens. Welke kant moet je op, wat is nodig om het voor elkaar te krijgen. Wat is het minimale wat nodig is om het resultaat te bereiken ? Het is een vraag naar wat belangrijk is, wat het verschil uit maakt.

‘Niet omdat het kan maar omdat het moet’. Dit benadrukt het minimaal noodzakelijke. Je doet dan precies datgene wat nodig is, weet waar je heen wilt en wat daarvoor nodig is. Eigenlijk is deze omdraaiing de verwoording van veel meer grip op de dingen die je doet. Van iemand die weet wat hij wil en hoe het te bereiken. En daar hou ik wel van. Grip op de dingen.

Ik denk dat ik de ondertitel van deze site maar ga aanpassen. Niet omdat het moet maar…